Triathlon i de Olympiska spelen

Den första triathlonsporten i de olympiska spelen ägde rum vid de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney, Australien. Sporten har varit en del av de olympiska sommarspelen sedan dess. En annan sport som kan komma till OS är den relativt nya sporten padel. Gillar du padel och är ute efter padelutrustning kolla då in oncourt.se.

Vilka sporter ingår i triathlon?

Triathlon består av tre tävlingar: simning, cykling och löpning. Idrottarna måste genomföra alla tre tävlingarna för att kunna avsluta loppet.

Simningsdelen av loppet äger rum i en bassäng. Längden på simdelen beror på tävlingens distans. För den olympiska distansloppet är simningen 1 500 meter.

Cyklingdelen av loppet sker på en landsvägscykel eller en mountainbike. Längden på cykeldelen beror också på tävlingens distans. Till exempel, för i det olympiska distansloppet är cykeldelen 40 kilometer.

Löpningen sker på en väg eller en bana. Längden på löpdelen beror också på loppets distans. I ett olympiskt distanslopp är löpningen till exempel 10 kilometer.

Den första personen som passerar mållinjen är vinnaren av loppet.

Triathlon har varit en populär sport de senaste åren och fortsätter att öka i popularitet. Fler och fler människor tar sig an sporten och tävlar i lopp runt om i världen.

Hur lång är triathlon i OS?

Simningen i triathlonloppet är 1 500 meter lång. Cykeldelen är 40 kilometer lång och löpdelen är 10 kilometer lång. Den totala längden på loppet är alltså 55 kilometer.

Vilken ordning är triathlon?

Triathlonloppet går ut på att simma, cykla och sedan springa.

Hur många idrottare tävlar i triathlon?

Det brukar vara cirka 80 idrottare som tävlar i triathlon vid de olympiska spelen.

Kvalifikation för OS

För att kvalificera sig till de olympiska spelen måste idrottare uppfylla vissa krav. De måste till exempel ha vunnit ett visst antal lopp eller placerat sig bland de tre bästa i ett stort lopp.

Det sista kvaletävlingen för triathlon är Olympic Trials. Detta är ett lopp där endast de bästa idrottarna från varje land kan tävla. Vinnaren av de olympiska försöken får en plats i sitt lands olympiska lag.

Tävlingsformat

Triathlontävlingen äger rum under två dagar. Den första dagen är kvalifikationsomgången och den andra dagen är slutomgången.

I kvalificeringsrundan tävlar alla idrottare i ett lopp. De 40 bästa idrottarna från detta lopp går vidare till slutomgången.

I slutomgången finns det två tävlingar. Det första loppet är semifinalen och det andra loppet är finalen. De två bästa idrottarna från varje semifinal går vidare till finalen.

Vinnaren i finalen är olympisk mästare.

Vad är priset för att vinna?

Priset för att vinna den olympiska triathlonsporten är en guldmedalj.

Vem vann den första olympiska triathlonmatchen?

Vinnaren av den första olympiska triathlonsporten var Simon Whitfield från Kanada. Han avslutade loppet på 1 timme, 46 minuter och 35 sekunder.