Sportkläder av bambu kan vara ett bättre val

Tillverkare av sportkläder bidrar mycket till världens avfall och därför har det under de senaste åren blivit viktigare för idrottare att välja miljövänliga alternativ. Som en del av denna trend har en preferens för sportkläder gjorda av naturliga material uppstått, med bambu som en av de ledande utmanarna. Besök gärna den svenska klädtillverkaren Weard för att se hur deras bambukläder utmanar den svenska modeindustrin. Deras underkläder älskas av alla olika atleter.

Fördelarna med bambukläder kretsar kring dess lägre påverkan på miljön, men inkluderar allt från extra komfort till exceptionell luktkontroll. Men även om det verkligen känns rätt att en sporttop gjord av en växt måste vara bättre för jorden och din kropp än en av polyester, stämmer det verkligen? Här är några anledningar till att många atleter föredrar bambu framför traditionella tyger.

Det är supermjukt

Av alla material som dina sportkläder kan tillverkas av, är chansen stor att bambu är det mjukaste och bekvämaste för din hud. Det beror på bambufibrernas mjuka runda former. Det är inte bara osannolikt att det irriterar din hud på samma sätt som ull eller polyester kan göra, utan det är även hypoallergent vilket betyder att de med känslig hud kan bära det utan att oroa sig för allergiproblem.

Otrolig andningsförmåga

Självklart är huvudkravet för alla plagg som du kommer att svettas i att de andas. Bamburayon absorberar fukten från din hud till skillnad från syntetiska tyger som nylon och polyester som stöter bort fukt och gör att du känner dig hemskt fuktig. Precis som alla andningsbara tyger hjälper det dig att reglera din temperatur – det kommer att ge lite värme när du är sval och torr och hjälper dig att svalka dig när du är varm och svettig.

Det kan vara miljövänligt

Bamburayon är mer miljövänligt än ett syntetiskt material som härrör från den petrokemiska industrin, även om all tillverkning påverkar miljön och inte all bamburayon produceras på ett hållbart sätt.

Men bambu ger naturligt hög avkastning och växer snabbt och enkelt. Eftersom det är ett gräs växer det tillbaka när det skördas. Enkelt uttryckt innebär detta att mindre industriella resurser läggs på att få det att växa i första hand. Bambu är också otroligt tätväxande, vilket innebär att du kan odla mycket av det på ett mindre område än andra grödor, så det innebär mindre jorderosion. Faktum är att eftersom bambu inte rycks upp med rötterna under skörden bibehålls rotsystemet och detta hjälper till att hålla ihop jorden.

Dessutom kräver bambu inga kemikalier som bekämpningsmedel för att hjälpa den att växa, så om du letar efter kläder gjorda av bambu som är ekologiskt odlad kan du minska ditt koldioxidavtryck. Bambu har också visat sig producera mer syre än träd, enligt forskning från Central European University. Slutligen är bamburayon biologiskt nedbrytbart och tar cirka ett år att bryta ner enligt Green Eco Friend.

Lukt är ett mindre problem

För atleter är det viktigt hur mycket ett sportplagg luktar. När allt kommer omkring kommer du att svettas i plagget och även om lukt inte påverkar hur det fungerar är det definitivt mindre lockande att bära plagget igen nästa dag.

Att tvätta dina kläder ofta är inte bra för dina kläder eller miljön. Eftersom bambu har antibakteriella och mycket avdunstande egenskaper är inte odörer ett lika stort problem som när man tränar i plagg av bomull eller syntetiska material.