Populära triathlontävlingar i Sverige

Triathlontävlingen består av tre delar – simning, cykling och löpning. Det finns många olika triathlontävlingar runtom i Sverige under året. De flesta av tävlingarna har både motionsklass och tävlingsklass. För att kunna delta i en tävlingsklass krävs en tävlingslicens och ett medlemskap i en förening som är ansluten till Svenska Triathlonförbundet. I motionsklassen kan vem som helst delta. En del tävlingar har olika distanser att välja mellan och det är du själv som väljer din nivå. Det finns tävlingar som passar den som precis börjat med triathlon och för den som vill ha sig en rejäl utmaning. Här nedan kommer lite information om några av triathlontävlingarna som finns i Sverige.

Challenge Vansbro

Tävlingen sker i juli i samband med Vansbrosimningen. Tävlingen är en av de mest uppskattade av triathlonutövare då den är bra anordnad och det är en härlig natur. Triathlontävlingen är så kallat medeldistans med 1900m simning, 90 km cykling och 21 km löpning. Det finns olika klasser att delta i. För att få delta i pro-klassen och åldersklassen så behövs en tävlingslicens. De har även en motionsklass och en klass där man tävlar i stafett med ett lag där varje person i laget gör en gren var. Det finns även en tävling med olympisk distans med 1500m simning, 40 km cykling och 10 km löpning.
De har även en tävling för barn mellan 5 till 10 år samma helg som för de vuxna. Distanserna för barnen varierar beroende på ålder, simningen sker i en uppvärmd pool och alla deltagare får en medalj och glass efter målgång.

Västervik Triathlon

Tävlingen sker i centrala Västervik i augusti. Simningen sker i en vik och löpningen i stadskärnan där man blir påhejad av publiken. Det finns två olika distanser. Det är en olympisk distans och en kortare distans med 400m simning, 20 km cykling och 5 km löpning. En tävling som är mer lämpad för dig som kanske ska göra ditt första triathlonlopp. Det finns både tävlings- och motionsklass, och möjlighet till att tävla med ett lag i stafett.

Swedeman Xtreme Triathlon

Tävlingen sker i augusti ute Åres vildmark. Distansen är 4 km simning, 20 km cykling och 40 km löpning. Simningen sker sjön Öster- Noren och avslutas vid Sveriges största vattenfall. Löpningen avslutas uppe på Åreskutans topp, och de sista 10 kilometerna finns det publik som kan bidra med peppande hejarop vilket kan behövas vid den branta stigningen.
Det är ett lopp med mycket höjdskillnader, vackra vyer och möjlighet att se renar och andra djur. Vattnet håller oftast inte mer än 14 grader och det kan vara partier där det ligger snö på stigarna. Det är ett extremt lopp som kräver mycket av deltagarens fysiska kapacitet, men samtidigt är det ett väldigt uppskattat lopp av dem som genomför det.

Svenska Triathloncupen

Varje år arrangerar Svenska Triathlonförbundet tillsammans med lokala förbund en cuptävling. Dessa tävlingar går av stapeln i olika städer och det finns en klass för alla – elit, master, junior, ungdom, motionär, pojk- och flickklasser och även klasser för svenska mästerskap.