5 tips för dig som ska testa triathlon för första gången

När du tränat trialhon tillräckligt länge och känner att din kropp håller för en tävling, är det dags för dig att delta i din första tävling. Det finns vissa saker du bör tänka på innan det är dags för start. Nedan kommer fem olika saker som kan vara extra bra att tänka på.

Innan start

Det är A och O att du kommer i god tid innan starten. Ungefär en och halv timme innan starten är en bra tid. Du ska hinna få din utrustning på rätt plats där växlingarna sker och det är även viktigt att du hinner värma upp utan att känna dig stressad. Spring gärna en kortare sträcka och cykla runt lite för att få upp värme i kroppen. Kontrollera att cykeln fungerar som den ska, som till exempel att växlarna fungerar som de ska. Lägg också i en låg växel innan loppet går av stapeln. När du är färdig med alla kontrollen sätter du på dig våtdräkten, hoppar ner i vattnet och simmar runt lite.

Simningen

Själva starten i en triathlontävling brukar var lite rörig och det beror på den trängsel som blir i vattnet när alla ska börja simma. Om du känner oro över alla människor kan du simma lite åt sidan och börja simma efter de andra när startskottet gått. På så sätt får du mer utrymme och kan lättare hitta din egen simrytm. För att inte alla ska börja simma och panik utbryts, delas deltagarna upp i olika grupper, och dessa grupper börjar simma efter några minuters mellanrum. När du simmar är det bra om du lyfter på huvudet med jämna mellanrum och tittar framåt. Har du svårt att crawla kan du i början växla till bröstsim tills det känns bra igen. Det viktigaste är att du håller igång hela tiden, stanna därför inte och trampa vatten, det tar ännu mer på krafterna.

Cykelmomentet

När det är dags för den första växlingen (T1) ska du ta av dig våtdräkten, sim-mössan och simglasögonen. Innan du tar på dig cykelskorna bör du torka av fötterna, sedan ska cykelhjälmen på. Det är även viktigt att du får i dig lite näring i form av mat och dryck. Ta sedan din cykel och spring iväg till cykelstarten och håll igen något under cykelturen för att samla på dig nya krafter inför löpningsturen. Under cykelturen är det bra om du fyll på med energi igen. Känner du av stelhet i låren och vaderna, är det bra att stå upp på pedalerna och stretcha. Om du ska köra om någon ska du ropa ”kommer vänster” innan omkörningen. När du cyklat klart och kommit till andra växlingen (T2) ska du springa in i växlingsområdet, ställa upp cykeln, ta av hjälmen, byta skor och sedan är det dags att börja springa.

Löpningen

Under löpningsturen ska du under den första kilometern koncentrera dig på din armpendling och stegfrekvens. Nu brukar ofta benen bli trötta och du vill bara vila. Löpningen som är på 10 kilometer kan ibland kännas som ett halvmaraton. Pendla gärna ordentligt med armarna för att hjälpa dina trötta ben.

När loppet är slutfört

När du till slut kommer i mål får du gärna skrika ut din glädje av att du klarat ditt första triathlonlopp.