Triathlonutrustning – detta behöver du

När du provat på triathlon ett tag och bestämt dig för att det är den sport du vill syssla med, är det dags att köpa utrustning. Från första början behöver du inte lägga ner en massa pengar på utrustning, köp endast det viktigaste. Det finns många olika märken när det gäller utrustning och det är bättre att prova dig fram till det märke som passar dig bäst. Det som är en fördel med triathlon är att det finns bra utrustning för allas plånbok. När du köpt utrustningen du behöver är det viktigt att du provar alla innan du tävlar.

Simning

Du måste ha badkläder som baddräkt, badbyxor, våtdräkt, och välj det som du känner dig bekvämast i. Simglasögon är att rekommendera, särskilt om du simmar crawl. Våtdräkt är att valfritt om temperaturen är över 14 grader. Många använder våtdräkt för att skydda sig mot kyla, och för att den gör det lättare att simma bättre. Föredrar du att simma bröstsim när benen flyter lätt i vattnet, är det svårare att ta korrekta simtag om du har våtdräkt. Öronproppar är även det bra att ha, att få vatten i öronen är inte det roligaste, du kan till och med bli yr av det, och då kan cykelturen bli vinglig. Om du smörjer in nederdelen av våtdräktens armar och ben blir den lättare att ta av. Smörj också gärna in halsen och nacken om du vill undvika skavsår.

Cykling

När du första gången köper en cykel som du ska tävla med, köp då inte en värstingcykel. Prova hellre en MTB, citybike eller en standardcykel som du trivs med. Det viktigaste är att cykeln är trafiksäker, och att bromsarna fungerar som de ska innan du ska tävla. Den cykelhjälm du ska ha på dig måste vara CE-märkt, och med det menas att hjälmen ska ställa de krav som EG-direktiven har för personlig skyddsutrustning. Det är ett krav för att hjälmen ska få marknadsföras inom Europa. Om du simmat utan våtdräkt kan det vara svårt att få ett klädesplagg på överkropp eftersom du är våt, det är något du bör tänka på, antingen kan du haft ett linne på dig under simningen, eller så kan du sätta på dig en cykeltröja som har en dragkedja.

I växlingsområdet efter simningen och när du ska cykla får du inte vistas naken, måste du byta underdel bör du göra det i de ombytestält som finns i närheten av växlingsområdet. Om du har en cykel som har särskilda pedaler, bör du ha cykelskor som passar dessa pedaler. Har du istället en vanlig standardcykel kan du cykla i löparskor, och då behöver du inte byta skor inför löpningsturen. Cykelglasögon är bra om solen är stark eller om du riskerar att få grus i ögonen. För att inte halka på cykelstyret om det är varmt och du lätt blir svettig är cykelhandskar ett måste. Om det däremot är kyligt ute kan överdragskläder vara bra att ha på.

Löpningsrundan

Du måste ha bra löparskor och löparkläder, köpa gärna kläder som du både kan cykla och springa i. En keps är aldrig fel, ett nummerlappsband eller resårband som du kan fästa nummerlappen på och som du ska på dig under cykel- och löpningsturen är ett måste. Dessa kan du köpa samtidigt som nummerlapparna delas ut.