Hur du tränar på bästa sätt

Det är viktigt att hålla sig i form. Alla vet att daglig motion är nyckeln till god hälsa. Speciellt om du kombinerar det med en sund kost, och andra goda vanor. Men det är inte alla som tycker om att träna, i alla fall inte till en början. För en del går det gradvis. När de väl har kommit i gång på allvar är det dock svårt att sluta. Och det är ju så det ska vara.

Om du lägger allting till rätta kan det vara enklare att komma i gång. Skaffa dig kläder som sitter väl och som du tycker om. De behöver inte vara så dyra eller speciella, men du måste trivas i dem. Många finner att det är enklare om de har en kompis med på resan. Träna ihop eller gå med i en online grupp där du kan få stöd av andra i samma situation. Framför allt gäller det att vara medveten om fördelarna av att träna.

Snygga träningskläder är en bra början

Du behöver bra kläder. Det bara är så. De ska sitta rätt och tillåta fri rörelse. Beroende på vilken sportgren du väljer finns det sådant som gör träningen både mer effektiv och säkrare. Bland annat bör du välja rätt skor, det är inte samma för löpning och promenader. I alla fall inte om du vill få ut maximalt av din träning.

Att kläderna sedan är snygga är ett stort plus. För det ska vara roligt att träna. Det behöver inte vara en av de där sakerna som du bara måste göra. Med tanke på hur många olika former av träning det finns bör du kunna hitta en som du tycker om. Pröva dig fram, boka in tid hos olika klubbar eller gym. Gör allt du kan för att ha det kul. Tillsammans med bra kläder lägger det grunden för ett långt och positivt förhållande med träning.

Hur du ska träna

Det är alltså helt upp till dig vilken form av motion du väljer. Inom vissa gränser naturligtvis. För om du vill få med kardiovaskulär träning så måste du göra en del saker som får hjärtat att pumpa lite extra. Det måste tränas, för hjärtat är en muskel. Sedan har du uthållighet och styrka att tänka på, andra viktiga delar av en komplett träning. Att hoppa hopprep är bra träning. Det är bäst att börja träna tidigt.

Men inom de stora träningsgrupperna finns det gott om utrymme för individuell smak. En del älskar att lyfta tyngder eller pressa maskiner. Andra föredrar att använda sin egen kropp för att bli starkare, det vill säga göra armhävningar eller liknande saker som ger dig muskler. Du kanske vill springa, medan någon annan föredrar att simma. Eller så gör du lite av varje så att det aldrig blir tråkigt. Göteborgs-Posten skriver om tyngdlyftningens framtid i OS.

Alla kan träna och må bra

Till och med personer som sitter i rullstol tränar varje dag. Du kan alltid göra någonting för att din hälsa ska förbättras. Och sedan för att underhålla den balans du har uppnått. För de som vill kontrollera sin vikt är motion en stor del av framgångarna. Det är klart att du måste kombinera det med kosten, men ju mer du rör på dig desto bättre.

Alla kan träna, både män och kvinnor. Ibland är det inte vad du tränar utan vad du heter som får mest uppmärksamhet. Kul artikel i Expressen om idrottares långa namn. De glömmer nästan bort orsaken till att idrottaren blivit känd. Men det gör kanske ingenting när du är så pass skicklig att du kvalificerar dig för OS. De flesta har inte en liknande dröm utan nöjer sig med att gå till gymmet som ligger i kvarteret.

Satsa på dig själv

För där kan du göra en massa gott för dig själv. Dels kan du bli av med dagens stress. Sedan kan du lägga grunden för en god sömn. Du blir starkare och orkar därmed mer i vardagen. Och om du sätter mål som du når upp till blir självförtroendet starkare. Det finns så många fördelar med att träna att listan blir lång.

Om du inte redan är aktiv är det därför dags att sätta i gång. Skaffa dig några snygga träningskläder och ge dig ut i spåret. Eller gå till gymmet, ta fram cykeln, och så vidare. Det är inte vilken sport du väljer som är det viktigaste, utan att du tar dig tid att ta hand om dig själv.