Triathlon – så här kommer du igång som nybörjare

Triathlon är en krävande sport där du ska klara av tre olika grenar: simning, cykling och löpning. Det är därför viktigt att du tränar upp din fysik på ett korrekt sätt för att inte drabbas av skador. Ovanstående grenar utförs utan avbrott och den som kommer först i mål efter löpningen som oftast är den sista grenen, vinner. Det finns många saker att tänka på för dig som aldrig sysslat med sporten, men som nu vill testa på den. I början är det viktigt att du kommer in i rytmen, lär dig att tänka triathlon, och inte ha någon brådska -allt för att undvika skador. Det finns flera olika distanser, men som nybörjare bör du hålla dig till de kortare distanserna som är 400 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning.

Detta bör du tänka på när du börjar träna

Börja som sagt med de kortare distanserna och känn efter om du klarar dem och hur du mår efter att ha gjort det. Känns det bra eller fick du ont någonstans? Genomför gärna ett test på din kondition, styrka, uthållighet, teknik och hälsa innan du börjar träna. Är du bara det minsta osäker på din hälsa bör du besöka en läkare. Han eller hon kan efter en undersökning och provtagning svara på om du är tillräckligt frisk för att klara av den ansträngning som en tävling i triathlon kräver. Tänk också på att rätt mat och dryck är viktigt när du tränar.

Tänk på ditt psykiska välmående

Det är inte bara fysiken som spelar roll, utan det psykiska är minst lika viktig om du tänkt börja träna triathlon. På de triathlonklubbar som finns runt om i Sverige finns träningspass som du gör tillsammans med andra nybörjare och det är bra för psyket. Förklara även för din familj och vänner att du har tänkt att börja träna triathlon och be dem om stöd och förståelse för att du kommer att ägna mycket tid åt träning. Det är väldigt jobbigt om de inte förstår och hela tiden påpekar att du inte är lika social som innan. För dig själv är det viktigt att du planerar din träning så du inte behöver ge dig ut på en löpningstur på självaste julafton när familjen vill samlas.

Dessa saker behöver du ha

Vissa saker behöver du ha från början, medan andra saker kan du skaffa lite senare. I början behövs för simningen endast ett par badbyxor eller en baddräkt och simglasögon. För cyklingen behövs en cykel, cykelhjälm och lämplig klädsel. Ju mer du tränar och känner att triathlon är en sport för dig kan du komplettera med mer utrustning. Du kan alltid fråga andra som sysslat med triathlon en längre tid vad de anser vara viktigt att ha innan du köper mer utrustning. Det är inte sakerna i sig som får dig att prestera bättre, utan din träning. Något som dock är bra att ha är kläder och utrustning som klarar av regn, vind och kyla, för i Sverige växlar vädret ofta. Om du är det minsta osäker bör du ställa dina frågor till någon som jobbar på den triathlonklubb du tillhör. Det viktigaste är som sagt att du tar det lugn i början och känner av din kropp. Lycka till!