Kan man bara börja med triathlon?

Denna fråga kan få olika svar beroende på vem du frågar. Vi skulle dock säga att alla kan börja träna triathlon utan tidigare erfarenhet. Som du kanske redan förstår är detta en krävande sport. Du måste kunna behärska tre olika grenar samtidigt som du har en väldigt god fysik. Detta sker inte över en natt. Låt oss därför prata om de viktigaste faktorerna för någon som vill komma igång.

  • Du kan börja med att kika på din tidigare erfarenhet inom idrott. Vi skulle nog säga att grundfysiken är det viktigaste. Teknik och annat brukar man få lära sig längs vägen. Om du redan nu känner att du är för dåligt tränad så kan du påbörja din resa mot en bättre kondition redan idag. Elljusspåren står öppna för allmänheten och det kostar inte särskilt mycket att skaffa ett medlemskap i en simhall.
  • Cyklingen utgör en annan viktig del av sporten. Denna gren är dock den mest riskfyllda. Olyckor är vanligt förekommande och av någon anledning tenderar vissa människor att tro att de är odödliga när de cyklar. Det finns dock flera faror längs vägen. Vi manar därför till försiktighet när du börjar cykla. Du bör inte jaga tider. Fokusera istället på att lära dig den rätta tekniken.

Vi skulle nog säga att det ligger i sakens natur att människor strävar efter det extrema. Kanske inte för alla områden i livet. Men någon gång behöver vi faktiskt sträva efter något extraordinärt. Så är fallet med triathlon. Tyvärr pressar sig vissa människor för hårt i början. Detta leder till att man avbryter satsningen i förtid. Vi vill därför poängtera att det kommer ta tid att genomföra ett helt triathlonlopp. Du kommer förmodligen inte göra det under det första året.

Vad behöver jag införskaffa?

Du behöver onekligen saker för en aktiv fritid. Det bör dock tilläggas att många människor redan har utrustning. För löpning behöver du endast ett par bra springskor. Visst, Sveriges klimat är kargt. Du kan därför behöva varma löpkläder. Många människor brukar redan ha detta.

Simningen är enkel att utföra så länge du har tillgång till en simhall. Detta brukar alltid finnas, även på mindre orter. Att simma utomhus brukar vara en svårare uppgift under större delen av året. Du behöver våtdräkt och annan utrustning för att göra detta. Det kan dock vara farligt att simma i det fria. Man brukar i regel rekommendera att endast göra detta i sällskap. Du bör därför se till att ha en kamrat med dig om du ska simma i sjö eller hav.

Cykling brukar dock kräva en investering. Det blir både roligare och mer effektivt att ha en bra cykel. Priserna för dessa varierar. Du kan alltid konsultera andrahandsmarknaden. Många svenskar cyklar nämligen och det finns därför många cyklar i omlopp. Det brukar vara vanligt att köpa upp sig varannatt år eller dylikt. Om du har en budget så brukar du därför kunna hitta billiga alternativ.

Vi vill dock varna för att hamna i ett köpbeteende. Vi pratade om detta tidigare i artikeln. Det är givetvis inte något problem att handla bra utrustning om man har en bra ekonomi. Du måste dock fråga dig varför du vill börja med triathlon. Förmodligen handlar det om att förändra din livsstil och att komma i bra form. Detta behöver inte kosta mycket pengar.

Alla fritidsintressen som man har en passion för behöver man inte motivera sig för att utföra. Det kommer per automatik. Vi vill därför lyfta kärleken och passionen för sporten som den främsta anledningen till att börja. Du bör därför fokusera på de faktorer som tar dig närmare målet.